Bejelentkezés

Elfogadóhelyek hirdetései:

Natura Stúdió
a
Kékvölgy Kerámia Stúdió
Nyerges Termál Étterem
Lelkes Fotó Kft
Herényi Kulturális és Sportegyesület
[Közhasznú egyesület]
Cím: 9700. Szombathely Béke tér 7 Tel.: 06-30-394-0875
A Herényi Kulturális és Sportegyesület Szombathely város VIII. kerületében -Herényben - 1994. május 30-án alakult (34fővel) azzal az egyik fő célkitűzéssel, hogy a Herényi Kultúrházat megmentse a teljes lepusztulástól, abba új életet leheljen és azt a közművelődés, a kultúra, az ismeretterjesztés és a közösségi élet színterévé tegye.
Másik fontos célkitűzés volt a helyi hagyományok, emlékek megőrzése és az őseink iránti tisztelet elültetése az itt élők körében.

Tevékenységünkkel a herényi városrész életébe új szint vittünk, rendezvényeinkkel a közösségi összefogásnak olyan kereteit teremtettük meg, ahol a sok évtizedes tradícióban gyökerező herényi lokálpatriotizmus újra életre kelt
A Herényi Kultúrházat 1996. júniusában sikerült átvenni működtetésre Munkálkodásunk során alkalmi hangversenyek, kiállítások, ismeretterjesztő előadások, kirándulások mellett heti állandó programjainkkal rendszeres találkozási és művelődési lehetőséget adtunk az itt élő különböző korosztályoknak. Rendszeres programjaink a következők: karate, női torna, íjászat, hagyományőrző és kézimunka-kör, játszóház (kézműves foglalkozások), bélyeggyűjtő szakkör, nyugdíjaskör, informatika, magyar nóta és népdalkör, jógakör, sakk, labdarúgás, teke.

Az azóta eltelt időben felújítottuk a Kultúrházat, parkosítottuk az udvarát, mely munkáknak az értéke több millió forintot tesz ki és ezt zömében önkéntes munkából teremtettük meg.
Azóta alakult ki egyre szorosabb kapcsolat az egyesület és a helyben élő kertészetek között.
1999-ben sikerült megvalósítani a Herény története című helytörténeti kiállítást, mely 17 tablón keresztül mutatja be Herényt a római kortól 1950-ig amikor Szombathelyhez csatolták.
2002-ben az I. Herényi Közösségi Napok alkalmából 10 kertészetet sikerült
megnyerni egy virágkiállításon való részvételre.

Ennek sikere láttán vetődött fel egy kiállítás és vásár megrendezésének terve, mely 2003. Április 27-én a Herényi virágút című rendezvénnyel valósult meg most már több mint 30 kertészet részvételével megfűszerezve kulturális és egyéb közönséget vonzó (pl: lovagoltatás, kézművesfoglalkozás, utcazenészek stb.) rendezvényekkel Ezt a rendezvényt azóta is minden évben sikeresen megrendeztük, több ezer látogatót fogadva.

2005.évre eljutottunk egy olyan szintre, amellyel már kinőttük a Kultúrház méreteit, így nagy sikernek tartjuk, hogy a Szombathelyi Önkormányzattal közösen, pályázatot nyertünk egy „Szombathely térségi Turisztikai Kerékpáros és Kulturális centrum” kialakítására, melynek segítségével az eddigi kb. 150 m2-es épület 560 m2-re bővült..
Ennek megvalósítása 2006.év augusztusában kezdődött és 2007.április 28-án megtörtént az ünnepélyes átadása.
2007. év során számos rendezvényt sikerült megrendezni. Kezdve a kerékpártörténeti kiállítástól , a herényi római kori aranypénzleleteket bemutató kiállításon ,könyvbemutatón, konferenciákon keresztül.

Eddigi munkánk elismerését is bizonyítja, hogy 2006. szeptemberében újabb 10 évre használatbaadási szerződést kötött egyesületünk az önkormányzattal az épület további működtetése céljából, mely a Herényiek Háza nevet kapta .
A Ház átadása óta eltelt időszakban napról napra egyre inkább belakjuk az új házunkat.
Régi köreink új erővel kezdték belakni az új helyet és emellett új körök indulását inspirálta az új ház.
Új körökként jelent meg a kismamák életét megkönnyítő baba-mama klub és egy lappangó igény kielégítő magyar nóta és népdalkör.
Nem könnyű civilként működtetni ma Magyarországon egy közösségi házat, hiszen jelenleg nincsenek meg ennek a formának a jogszabályi és pénzügyi feltételei az állam részéről.
Bízunk azonban a helyi közösségben, ami eddig is átsegítette a nehézségeken az egyesületet, mert nem lehet csak mindent pénzben mérni, mi a közösségre építünk.
Számítunk minden jószándékú emberre aki ügyünket támogatni tudja.